Czy powinno się jeść ryż na redukcji?
Kiedy stosujesz dietę o niskiej zawartości węglowodanów, ryż jest często uważany za „bezpieczną” skrobię. Nie ma zbyt dużo kalorii i jest łatwy do wykonania. Ale czy to naprawdę dobry pomysł?
Odpowiedź zależy od Twoich celów związanych z utratą wagi. Jeśli dążysz do małych, stopniowych redukcji w czasie wraz z ćwiczeniami, ryż może pomóc utrzymać cię na torze, nie powodując żadnych szkód. Jeśli jednak zależy Ci na szybkiej utracie wagi lub masz insulinooporność (formę cukrzycy), ryż może być czymś, czego należy unikać.
Powód jest prosty: ryż ma znaczną liczbę węglowodanów na porcję. Na przykład, jedna filiżanka gotowanego brązowego ryżu zawiera około 42 gramów węglowodanów; równoważna ilość spaghetti ma około 6 gramów. Ryż ma również ponad dwukrotnie więcej błonnika niż makaron. Wysoka zawartość błonnika może pomóc w trawieniu po posiłku i zapobiec skokom poziomu cukru we krwi, ale jeśli próbujesz schudnąć i utrzymać poziom cukru we krwi pod kontrolą, ten dodatkowy błonnik może się cofnąć.
Na koniec pamiętaj, że nie ma jednego właściwego wyboru dla wszystkich, jeśli chodzi o wybory żywieniowe na diecie, więc rób to, co działa najlepiej dla Ciebie. Jeśli czujesz się lepiej lub tracisz wagę szybciej, gdy unikasz ryżu, to go unikaj. Więcej o zdrowym odżywianiu znajdziesz na stronie https://feedfit.pl/ .