Czy owoce powinno się przechowywać w lodówce?

Odpowiedź na pytanie brzmi: tak i nie. Tak, większość owoców należy przechowywać w chłodni, co jest wymyślnym sposobem powiedzenia o lodówce. Ale nie, nie wszystkie owoce powinny być przechowywane w lodówce. Większość owoców pozostanie dłużej świeża, gdy będą przechowywane w chłodnej temperaturze pomiędzy 5-10 stopni Celsjusza.

 

Jedzenie świeżych owoców jest jedną z najlepszych, najzdrowszych rzeczy, jakie możemy zrobić dla naszego organizmu. Świeże owoce zawierają witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które są niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia naszego organizmu. Dlaczego więc mielibyśmy chcieć to ograniczyć, przechowując je w zimnym miejscu? Niska temperatura panująca w lodówkach pogarsza jakość owoców po ich przekrojeniu lub obiciu – to jeden z powodów, dla których banany mogą zacząć brązowieć niemal natychmiast po przekrojeniu. Substancje chemiczne znajdujące się w owocach szybciej ulegają rozkładowi w niższych temperaturach. Dlatego, mimo że chłodzenie chroni przed rozwojem pleśni i innych bakterii na owocach, może również przyczynić się do pogorszenia ich jakości, jeśli nie są jeszcze dojrzałe lub zostały poważnie uszkodzone w wyniku przeładunku lub cięcia.

 

Jeśli szukasz zdrowej żywności, która zapewni Ci uczucie sytości przez długi czas, wybierz owoce, na które zimna temperatura lodówki nie ma tak dużego wpływu. Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie https://forhomies.pl/ .