Jak orzechy wpływają na ludzki mózg?

Zarówno centralny układ nerwowy mózgu, jak i obwodowy układ nerwowy składają się z milionów neuronów, które komunikują się ze sobą za pomocą synaps. Te neurony mogą sygnalizować siebie nawzajem, aby uwolnić neuroprzekaźniki, które mogą wywołać skurcze mięśni lub wysłać wiadomości do mózgu. 

 

Istnieje wiele różnych rodzajów neuroprzekaźników, a wszystkie one przyczyniają się do tego, jak myślimy i czujemy. Na przykład, neuroprzekaźnik acetylocholina jest zaangażowany w tworzenie pamięci. Orzechy zawierają niewielką ilość L-dopy, która jest prekursorem molekuł, które mogą być przekształcone w dopaminę, inny ważny neuroprzekaźnik, który kontroluje mózgowe ośrodki przyjemności i nagrody. Dopamina jest zaangażowana w takie rzeczy jak motywacja, długość uwagi, cykle snu, a nawet nasze nastroje.

 

Badanie przeprowadzone przez dr Waltera Häussingera na Uniwersytecie w Bazylei wykazało, że kiedy uczestnicy spożywali orzechy włoskie, poziom dopaminy w mózgu wzrósł o 20%. Ponieważ badanie to przeprowadzono przy użyciu całych orzechów włoskich zamiast ekstraktu z orzechów, możliwe jest, że uczestnicy nie doświadczyli tego skoku dopaminy po spożyciu jedynie niewielkich dawek L-dopy zawartej w orzechach włoskich. Orzechy są bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak błonnik, białko i zdrowe tłuszcze – wszystkie te składniki spowalniają trawienie. Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie https://brainboss.pl/ .